Ceny města Prostějova za rok 2018 jsou rozdány. Slavnostní akt proběhl tradičně v obřadní síni prostějovské radnice.

Jako první město děkovalo 601. první skupině speciálních sil generála Moravce. Elitní jednotka armády plní řadu náročných úkolů a přitom nezapomíná ani na potřebné. Léta vojáci podporují postižené děti a mládež, ale i dětský domov. Cenou se nově pyšní i sbor Vlastimila, který letos oslaví neuvěřitelné 150.výročí vzniku. Radost měl z ceny poslední starosta a první primátor Prostějova Miroslav Pišťák.

Do pamětní knihy města se zapsal i Boris Vystavěl. Významný sportovní funkcionář, pedagog a také politik, který aktivně v Prostějově působí mnoho let. Josef Dvořák, nositel titulu Knihař mistr uměleckého řemesla byl oceněn in memoriam. Cenu za něj převzala jeho dcera. In memoriam byla oceněna i Alžběta Zelená, malířka, která byla pověstná svým energickým přístupem k životu. Za ni přijala gratulace její snacha.

Šest pamětních skleněných krystalů předal primátor Prostějova František Jura. „Vnímám to jako vyjádření úcty a poděkování za celoživotní práci,“ říká ve videu primátor Frantzišek Jura.

Osobnosti nebo subjekty nominuje na cenu města veřejnost, ale i zastupitelé. Letos se vybíralo z více než deseti nominací.